Domowy chleb

Przepisów na chleb jest bardzo dużo. Jedne są łatwe, inne bardziej pracochłonne i skomplikowane. Przedstawię Wam najszybszy przepis, z którego chleb jest dobry choć nie ten najlepszy, ale za to nie ma szybszego sposobu przygotowania.

Wystarczy wziąć kawałek  chleba (może być ciemny lub jasny) starego lub świeżego, włożyć go do garnuszka i zalać ciepłą wodą (nie gorącą) i dodać pół szklanki mąki. Dobrze jest go rozgnieść oraz dodać szczyptę cukru. Odstawcie “zaczyn” na kaloryfer lub słoneczny parapet, przykrywając ścierką. Po około godzinie będzie już na tyle urośnięty, że to zauważycie. Wtedy “przeróbcie” chleb jeszcze raz (najlepiej użyć drewnianej łyżki) i znów odstawcie do wyrośnięcia. Gdy trochę podrośnie (struktura będzie jednolita) wsypcie dwie szklanki mąki, trochę soli oraz np. kminku i zróbcie “ciasto”. Gdyby było za “lejące” dodajcie więcej mąki, a gdyby było zbyt “zbite” dodajcie wody. Możecie użyć do wyrabiania ciasta miksera, ale najlepiej jest to robić ręcznie. Gdy ciasto będzie odchodziło od rąk lub gdy się już zmęczycie to znak, że Wasz chleb jest gotowy. Ja nie czekam na ponowne wyrośnięcie tylko wkładam od razu do średnio nagrzanego piekarnika (pieca chlebowego) ok. 170 stopni i piekę 15 minut po czym zwiększam temperaturę do 200 stopni i …patrzę jak się chleb zachowuje :) . Jeśli będzie rumiany, wkładam patyczek (wykałaczkę) i sprawdzam czy w środku jest upieczony. Przeważnie nie jest on bardzo pulchny ale za to jest idealny do wykorzystania jako spód “pizzy” czyli kanapkowe miszmasz. Spróbujcie! Taki chleb ratował niejednokrotnie w przypadku braku dostępu do świeżego pieczywa. Jako odmianę możecie spróbować upiec go w piecu z kamieni (najpierw rozgrzać trzeba kamienie przy ognisku, a potem włożyć miedzy nie przygotowane ciasto).

 
 

Comment (10)

  1. Chleb na zakwasie z masełkiem albo smalcem i solą. Typowe domowe jedzenie którego nigdy sobie nie odmówię.

    http://www.naszawiedza.pl/chleb-nasz-powszedni/

  2. Jeszcze trzeba mieć do kogo się uśmiechać w takich sprawach 😉 No nic, jakoś sobie poradzę jak już zajdzie taka potrzeba:)

  3. Ejże, pieczenie chleba jest prostsze niż zaparzenie kawy.
    W takim razie pozostaje cieknąca ślinka i wiara w to, że ktoś się zlituje…
    Jest też inne rozwiązanie: trzeba uśmiechnąć się o zakwas i dobry przepis i przy pomocy domowego piekarnika uszczęśliwić siebie i najbliższych.

  4. Niestety nie starcza mi czasu na takie przyjemności 😉

  5. Mona, a dlaczegoż to nie możesz sama upiec?

  6. Aż ślinka cieknie, szkoda tylko, że nie ma kto mi takiego upiec, bo chętnie bym skosztowała :)

  7. Czy taki chlebek pieczemy bez drożdży?

    • pieczemy na zakwasie czyli drożdżach naturalnych jak kto woli :) – a zakwas jest bardzo łatwy w wykonaniu. Ostatnio bardzo mocno odnowiony jest zakwas na soku jabłkowym – wart polecenia :)

  8. nie wiem czy w chlebie piecowym czy w piecu chlebowym mam piec? I jak to ma być z tym „kładaniem” do piekarnika?
    pozdrawiam

    • Dziekuję za uwagi. Złośliwość była niepotrzebna. Czasami w życiu figle same się „płatają” :)
      Poprawki naniesione – mam nadzieję, że wszystkie literówki poprawiłam, a „masło maślane” wymaśliłam.
      Pozdrawiam uważnego czytelnika

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
 
 
ooBdoo PLAZOO