Grzybobranie to wspaniała rozrywka na jesienne dni.

W naszych mazowieckich lasach znajdą Państwo wiele gatunków grzybów.

Dominują borowiki, koźlarze, osiniaki, kurki oraz podgrzybki. Nie brakuje kań i maślaków. W niektórych (znanych nam miejscach) można znaleźć… rydze.

Lasy nie są gęste więc nie ma obawy, że zabłądzicie.

Wieczorem obierzemy wspólnie znalezione okazy i pozwolimy naszej kuchni węglowej aby roztoczyła swój czar nad suszeniem zbiorów.

Do suszenia grzybów mamy suszarkę konwekcyjną oraz elektryczną. Możemy również powiesić sznury grzybów na słońcu pod daszkiem, ale to nie gwarantuje wysuszenia w ciągu kilku dni. Grzyby suszą się wyjątkowo opornie – dlatego wspomagamy ten proces w różny sposób. Grzyby dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane mogą utrzymać swój aromat nawet przez kilka lat.

Należy tylko pamiętać aby zostały dobrze oczyszczone i przed użyciem wymoczone w kilku wodach.

Dobrze jest też od razu oddzielać gatunki, gdyż w gotowaniu zachowują się odmiennie i różnią się smakiem.

Grzybobranie a raczej obieranie

 

Comments are closed.

 
 
ooBdoo PLAZOO